Interventni zakon naj bi pospešil izvajanje investicij
Interventni zakon naj bi pospešil izvajanje investicij
  21.05.2020  |  14:33
Čas branja: 2 min
Interventni zakon je začasen in bo veljal do konca prihodnjega leta. Vlada želi rešitve za učinkovito izvajanje investicij vnesti v sistemsko zakonodajo. Na spremembe sistemske zakonodaje pa ni smiselno čakati, ker je treba zagnati investicije čim prej, je povedal Vizjak na današnji tiskovni konferenci po poročanju Časnika Financ.

Na področju delovanja MOP delujejo številni mnenjedajalci, na primer pa področju voda, okolja in narave. »Svoja mnenja, stališča in postopke prepogosto neučinkovito koordinirajo. Investitorji, tudi državni, so zato prepuščeni zelo dolgotrajnim postopkom,« pravi Vizjak.

Eden od namenov interventnega zakona je ustanovitev koordinacijske ekipe, ki bo hitro in na primeren način reševala morebitna neskladja mnenj različnih mnenjedajalcev. To pomeni »reševanje teh konfliktov in izdajanje dovoljenj v zelo kratkih rokih«.

Vendar ne na račun vsebine: »S tem zakonom se ne posega v zakone o varovanju okolja, narave, voda in druge. Vse tehnične in druge strokovne norme ostajajo iste. Zakon prinaša bolj usklajeno delovanje državnih organov zato, da investitor pridobi dovoljenje brez odlašanja in v najkrajšem možnem času.«

V zakonu je predvideno, da bo vlada sestavila seznam pomembnih investicij, ki bodo razvrščene v tri prednostne skupine:

● v prvi skupini bodo naložbe, pri katerih je začetek mogoče načrtovati že letos,

● v drugi skupini bodo naložbe z začetkom leta 2021,

● v tretji skupini pa bodo naložbe, za katere se državni prostorski načrti še pripravljajo, njihova izvedba pa se bo začela po letu 2021.

V predlogu zakona so našteta merila za razvrščanje naložb med strateške. Vključene so naložbe v infrastrukturo, energetiko, šolstvo, notranje in zunanje zadeve in druge

Seznam naložb se že oblikuje in usklajuje med resorji: »Vsi želijo imeti investicije na tem seznamu, kar je razumljivo.« Seznam bo nared v prvem tednu junija, takoj po sprejetju zakona v državnem zboru. Na njem so pomembne prometnice, železniške povezave, energetski objekti, objekti za prenos in proizvodnjo električne energije in plinovodno omrežje.

Na seznamu so tudi NUK 2 in izobraževalne ustanove.

Na njem so železniški projekti, na primer Pragersko, Gorenjska proga in drugi tir. Med energetskimi projekti sta na seznamu daljnovod Cirkovce - Pince in hidroelektrarna Mokrice, za katero Vizjak ocenjuje, da bi jo lahko začeli graditi letos.

Pomembna naložba je Emonika, ki »si zasluži priti na seznam«. Pristojno ministrstvo bo »verjetno predlagalo« za umestitev na seznam tudi projekt bežigrajski športni park.

Med dolgoročnimi projekti so hidroelektrarne na srednji Savi, kjer je v pripravi državni prostorski načrt.

Investicije na seznamu morajo biti izvedljive, pomembno pa bo, da imajo zaprte finančne konstrukcije. Nekatere uvrščene naložbe niso odvisne od integralnih sredstev državnega proračuna, ker jih financirajo viri gospodarstva. Takšen projekt je skladišče nizko in srednje radioaktivnih odpadkov, ki se bo financiralo iz posebnega sklada. Podobno je z naložbami, ki jih financirajo Družba za državne ceste, Slovenske železnice, ELES, ki financira izgradnjo daljnovodov.

Pomemben vir za pomembne naložbe so kohezijski sklad in drugi evropski skladi, namenski skladi države, na primer vodni in podnebni sklad.

Takoj po sprejetju interventnega zakona v državnem zboru bodo začeli z iskanjem rešitev, da se postopki končajo v optimalnem času in da »začnejo stroji brneti že v poletnih mesecih«.

»S tem bomo zagotavljali gospodarsko aktivnost in delovna mesta ter pritoke v državni proračun,« je zatrdil Vizjak.

Vlada je poleg tega včeraj s tretjim protikoronskim paketom podaljšala ukrepe za učinkovito gradnjo.

Vizjak je pripravo interventnega zakona utemeljil tudi s podatkom, da je bil padec v slovenskem gradbeništvu marca med najvišjimi v EU, gradbeništvo pa ima močne multiplikativne učinke na storitvene sektorje, na primer na prevozništvo, trgovino in drugo.

Vir: Časnik Finance

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
Mineral SI
Novice
Novice Nova dobava Podjetje Grafist s štirmi novimi MAN-i

Gradbeno podjetje Grafist d.o.o. iz Kopra je danes prevzelo štiri nove tovornjake MAN iz serije TGS in TGM.

Mineral SI
Novice
Novice Slovenija Maja slovenska gospodarska klima boljša

Potem ko je bila gospodarska klima aprila na rekordno nizki ravni, se je maja nekoliko izboljšala, ugotavljajo državni statistiki.

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Pnevmatike Nove pnevmatike Goodyear Omnitrac T za prikolice

Goodyear je predstavil novo pnevmatiko Omnitrac T, ki je namenjena priklopnikom za kombinirani prevoz, torej za vozila, ki vozijo ne samo...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Hrvaška / Projekti Gradnja mostu na polotok Pelješac z nekaj mesečno zamudo

Zaradi pandemije Covid-19 bo most na hrvaški polotok Pelješac zgrajen z manjšo zamudo. Dela tako ne bodo končana do konca julija 2021...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Intervju Ljubljanski avtocestni obroč je nujno potreben širitve

»Ljubljanski avtocestni obroč je treba najprej začasno razširiti na tretji pas brez odstavnih pasov, hkrati pa začeti pripravljati...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Nemčija / Projekti Prenova primestne železnice v Münchnu je v polnem teku

Deutsche Bahn širi primestno železniško omrežje v Münchnu. V Marienhofu v Altstadtu se gradi eden osrednjih vhodov v drugo osrednjo...

Mineral SI
Novice
Novice Slovenija Tretja razvojna os bo končana v roku

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je na tiskovni konferenci, ki je potekala 21.05. izpostavil, da »zaplet, kot je bil na tretji...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Slovenija / Projekti Pospešitev začetka gradnje odlagališča za jedrske odpadke

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je bil v družbi državnega sekretarja Blaža Košoroka 22.05. na delovnem obisku v družbah GEN...