10 gradbincev se poteguje za glavna dela pri drugem tiru
10 gradbincev se poteguje za glavna dela pri drugem tiru
  11.05.2020  |  09:22
Čas branja: 1 min
Potem, ko je družba 2TDK na javna razpisa za glavna gradbena dela pri drugem tiru med Divačo in Koprom prejela prijave 15 gradbenih podjetjih in konzorcijev, je v petek 08.05. sporočila, da je priznala usposobljenost 10, ki bodo lahko v nadaljevanju oddali konkretne ponudbe. Odločitev bo pravnomočna v osmih delovnih dneh, če ne bo vloženih revizijskih zahtevkov.

Izbor gradbincev poteka v dveh korakih: v prvem je 2TDK izbiral ponudnike, ki so za delo usposobljeni. To pomeni, da izpolnjujejo pogoje o referencah, finančni sposobnosti, kadrovske pogoje in pogoje glede opreme. V drugem pa bodo tisti ponudniki, ki jih je 2TDK ocenil kot primerne, pozvani k oddaji konkretne ponudbe in najugodnejši bo izbran za izvajanje projekta.

Gradnja drugega tira je ocenjena na nekaj več kot milijardo evrov, gradbena dela pa pomenijo največji delež stroškov projekta. Od tega, za koliko bodo gradbinci pripravljeni graditi, bo torej odvisen tudi velik del končnega računa za drugi tir.

2TDK sicer išče ponudnike za dva odseka drugega tira: za prvi del (od Divače do Črnega Kala s 25 kilometri predorov) je prispelo 15 ponudb, za drugega (od Črnega Kala do Kopra s skoraj 12 kilometrov predorov in dvema viaduktoma) pa 14. Vsi, z izjemo družbe Marti GmbH, so se potegovali za oba odseka.

Koga je 2TDK izbral v drugi krog?

  • Iz Slovenije: Kolektor CPG (v konzorciju s turškima družbama Yapi Merkezi in Ozlatin) in Gorenjsko gradbeno družbo (v konzorciju s češko družbo Metrostav in CGP Darija Južne).
  • Iz Kitajske: China Communications Construction Company Limited (nastopa samostojno), China State Construction Engineering Corporation Limited (nastopa samostojno), China Railway Group Limited (samostojno) in China Gezhouba Group (skupaj s slovenskim Ginex International iz Nove Gorice).
  • Iz Turčije: Cengiz Insaat, IC Ictas (v konzorciju s sarajevsko družbo Euroasfalt, ki je v Sloveniji že precej delala) in YDA Insaat Sanai (skupaj s turško družbo Unitek).
  • Iz Avstrije: Strabag.

Koga je zavrnil?

  • Iz Kitajske: China Civil Engineering Construction Corporation (skupaj z družbo China Railway 20th Bureau Group) ter Power Construction Corporation of China (skupaj s Sinohydro Bureau).
  • Iz Italije: Impresa Pizzarotti & C. S.p.A. (skupaj z madridskim Acciona Construccion SA in koprskim Makro 5 Gradnje).
  • Iz Avstrije: Swietelsky Tunnelbau ter Marti (skupaj z Marti Tunnel in slovaško družbo TCon).

Vir: www.drugitir.si in Časnik Finance

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
Mineral SI
Novice
Novice Nova dobava Podjetje Grafist s štirmi novimi MAN-i

Gradbeno podjetje Grafist d.o.o. iz Kopra je danes prevzelo štiri nove tovornjake MAN iz serije TGS in TGM.

Mineral SI
Novice
Novice Slovenija Maja slovenska gospodarska klima boljša

Potem ko je bila gospodarska klima aprila na rekordno nizki ravni, se je maja nekoliko izboljšala, ugotavljajo državni statistiki.

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Pnevmatike Nove pnevmatike Goodyear Omnitrac T za prikolice

Goodyear je predstavil novo pnevmatiko Omnitrac T, ki je namenjena priklopnikom za kombinirani prevoz, torej za vozila, ki vozijo ne samo...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Hrvaška / Projekti Gradnja mostu na polotok Pelješac z nekaj mesečno zamudo

Zaradi pandemije Covid-19 bo most na hrvaški polotok Pelješac zgrajen z manjšo zamudo. Dela tako ne bodo končana do konca julija 2021...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Intervju Ljubljanski avtocestni obroč je nujno potreben širitve

»Ljubljanski avtocestni obroč je treba najprej začasno razširiti na tretji pas brez odstavnih pasov, hkrati pa začeti pripravljati...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Nemčija / Projekti Prenova primestne železnice v Münchnu je v polnem teku

Deutsche Bahn širi primestno železniško omrežje v Münchnu. V Marienhofu v Altstadtu se gradi eden osrednjih vhodov v drugo osrednjo...

Mineral SI
Novice
Novice Slovenija Tretja razvojna os bo končana v roku

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je na tiskovni konferenci, ki je potekala 21.05. izpostavil, da »zaplet, kot je bil na tretji...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Slovenija / Projekti Pospešitev začetka gradnje odlagališča za jedrske odpadke

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je bil v družbi državnega sekretarja Blaža Košoroka 22.05. na delovnem obisku v družbah GEN...