Inteligentni stroji Komatsu
Inteligentni stroji Komatsu
  28.04.2020  |  11:03
Čas branja: 2 min
Prihodnost se je že začela. Inteligentni krmilni sistem »intelligent machine control« podpira upravljavce gradbenih strojev pri njihovem delu. Gradbeno podjetje iz Evrope ima pozitivne izkušnje z inteligentnim nadzorom Komatsu buldožerjev in hidravličnih bagrov.

Avstrijko podjetje »GLS Bau und Montage GmbH« ponuja široko paleto storitev, vključno z gradnjo cevovodov, cestogradnjo, vodno-regulacijsko gradnjo, gradnjo stavb in industrijsko gradnjo ter različna rušitvena dela. Podjetje, ustanovljeno leta 1997 in s sedežem v Pergu v Zgornji Avstriji, gradi na inovativnosti in timskem duhu. V poslovnem parku v kraju Ennsdorf se nahaja njihova dobro opremljena delavnica, 2.900 kvadratnih metrov velika dvorana za proizvodnjo jeklenih konstrukcij in 20.000 kvadratnih metrov skladiščnega prostora.

Nenehna rast na trdni kapitalski osnovi omogoča izvedbo gradbenih projektov vseh velikosti in težavnosti. Odlično usposobljeni sodelavci in sodobna oprema gradbenih strojev zagotavljajo uspeh podjetja GLS tudi v prihodnje.

Popolnoma avtomatiziran plug

GLS je z gradbenimi stroji vedno na tekočem. »Kar zadeva GPS krmiljenje, imamo na naših gradbiščih 90-odstotno izkoriščenost,« pojasnjuje Johann Eder, vodja voznega parka GLS. To pomeni, da devet od desetih gradbišč uporablja orodja z inteligentnim upravljanjem strojev. Buldožer Komatsu D61PXi-23, kupljen pri podjetju Kuhn, na primer prepriča zahvaljujoč popolnoma avtomatiziranemu sistemu krmiljenja pluga z občutnim povečanjem produktivnosti. Z avtomatičnim delovanjem ni mogoče izvesti samo grobega, temveč tudi fino planiranje. Vsi sestavni deli krmiljenja stroja so tovarniško vgrajeni v stroj in v kombinaciji z drugimi sklopi Komatsu stroja zagotavljajo optimalno delovanje stroja.

»Potem, ko se je inteligentni sistem upravljanja strojev zelo dobro izkazal pri buldožerju, so želeli iti še korak dlje. Od podjetja Kuhn so kupili dva inteligentna bagra goseničarja, ki prav tako delujeta s tem sistemom,« pravi Johann Eder. Kupljena sta bila dva hidravlična bagra v rangu 23 ton - PC210LCi-11.

To je prvi bager na svetu z inteligentnim upravljanjem strojev, ki avtomatsko preprečuje strojniku, da bi žlica prodrla pregloboko čez ciljni profil. Rob žlice se nadzoruje v realnem času glede na položaj stroja in podatke o planiranju terena. Na 12,1-palčnem barvnem monitorju se vozniku v realnem času prikazuje položaj roba žlice – kar je odločilna prednost pred običajnimi senzorskimi sistemi z zakasnjenim prikazom.

Občutno večja učinkovitost

Krmilni sistem Komatsu, imenovan »Intelligent Machine Control«, vključuje hidravlične cilindre stroja z integriranimi senzorji hoda glavne bagrske roke , bagrskega kraka in žlice. Zmogljive antene sistema GNSS sprejemajo satelitske signale za pozicioniranje delovanja stroja v realnem času.

»Naši vozniki poročajo, da jim sistem olajšuje delo in, da je njihov delovni dan bistveno manj utrujajoč. Zlasti pri ustvarjanju nasipov gradbeni stroji z inteligentnim upravljanjem prinašajo veliko učinkovitosti,« poroča Johann Eder. Bagri podjetja GLS se pogosto uporabljajo tudi pod vodo, na primer pri gradnji premostitvenih objektov za migracijo rib in vodnega živeža. Krmiljenje »Intelligent Machine Control« se je pri tem delu še posebej dobro izkazalo.

Več varnosti

Poleg tega se lahko s prikazom 3D podatkov na monitorju krmilne enote znatno zmanjšajo označitvena in meritvena dela ter nadaljnji pregled na gradbišču ali pa postanejo celo odveč. Varnost na gradbišču je večja, ker je v neposredni bližini stroja potrebnega manj osebja. Prednosti inteligentnega krmiljenja strojev se kažejo tako pri buldožerjih Komatsu kot v obeh hidravličnih Komatsu bagrih v izjemnem povečanju produktivnosti. Delovni čas je optimiziran z zmanjšanim tveganjem napak, kar prihrani stroške goriva, materiala in dela kar posledično zmanjša stroške delovanja stroja.

Zanesljiva izvedba

»Inteligentna krmilni sistem, ki ga uporablja Komatsu, je zelo zanesljiv. V primeru dodatnih vprašanj ali potrebe po podpori ali šolanju strojnikov, lahko Kuhnovi tehniki vstopijo v sistem prek spleta in nudijo takojšnjo pomoč,« pravi Eder, ki nadaljuje: »Navdušeni smo nad inteligentnim krmiljenjem in bomo po tej poti hodili tudi v prihodnje, saj jo tako rekoč narekuje prednost in konkurenčnost nove tehnologije.«

V primeru dodatnih vprašanj ali ogleda stroja z inteligentnim vodenjem v Sloveniji pri slovenskih uporabnikih pokličite predstavnike podjetja KUHN d.o.o. iz Trzina.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
Mineral SI
Novice
Novice Nova dobava Podjetje Grafist s štirmi novimi MAN-i

Gradbeno podjetje Grafist d.o.o. iz Kopra je danes prevzelo štiri nove tovornjake MAN iz serije TGS in TGM.

Mineral SI
Novice
Novice Slovenija Maja slovenska gospodarska klima boljša

Potem ko je bila gospodarska klima aprila na rekordno nizki ravni, se je maja nekoliko izboljšala, ugotavljajo državni statistiki.

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Pnevmatike Nove pnevmatike Goodyear Omnitrac T za prikolice

Goodyear je predstavil novo pnevmatiko Omnitrac T, ki je namenjena priklopnikom za kombinirani prevoz, torej za vozila, ki vozijo ne samo...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Hrvaška / Projekti Gradnja mostu na polotok Pelješac z nekaj mesečno zamudo

Zaradi pandemije Covid-19 bo most na hrvaški polotok Pelješac zgrajen z manjšo zamudo. Dela tako ne bodo končana do konca julija 2021...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Intervju Ljubljanski avtocestni obroč je nujno potreben širitve

»Ljubljanski avtocestni obroč je treba najprej začasno razširiti na tretji pas brez odstavnih pasov, hkrati pa začeti pripravljati...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Nemčija / Projekti Prenova primestne železnice v Münchnu je v polnem teku

Deutsche Bahn širi primestno železniško omrežje v Münchnu. V Marienhofu v Altstadtu se gradi eden osrednjih vhodov v drugo osrednjo...

Mineral SI
Novice
Novice Slovenija Tretja razvojna os bo končana v roku

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je na tiskovni konferenci, ki je potekala 21.05. izpostavil, da »zaplet, kot je bil na tretji...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Slovenija / Projekti Pospešitev začetka gradnje odlagališča za jedrske odpadke

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je bil v družbi državnega sekretarja Blaža Košoroka 22.05. na delovnem obisku v družbah GEN...