Kako so lani poslovali največji slovenski gradbinci?
Kako so lani poslovali največji slovenski gradbinci?
  28.06.2019  |  11:11
Čas branja: 6 min
Rast prihodkov je med gradbenimi velikani bolj kot ne stalnica, rast dobička pa ob tem nikakor samoumevna.

TEKST // Jure Ugovšek, Vasilij Krivec, Časnik Finance

Ob rastoči gradbeni aktivnosti, ki jo zaznavajo državni statistiki, rast prihodkov največjih slovenskih gradbenikov ni presenečenje. Številni so lani povečali prihodke za tretjino in več. Je pa pred začetkom gradnje drugega tira zanimivo spremljati dobičkovne marže v panogi, ki so precej skromne. Pri številnih družbah lani še skromnejše kot v letu pred tem, kljub rasti prihodkov.

Kolektor Koling in CPG konkretno povečala prihodke Obe družbi pod okriljem idrijskega koncerna Kolektor sta v minulem letu povečali prodajo. Po zaslugi rasti prihodkov za tretjino, na skoraj 121 milijonov evrov, je po tej kategoriji Koling spet postal malenkost večji od CPG, družbe, ki jo je pred nekaj leti kupil od propadlega Primorja. Če bi se podobno kot pri novomeškem CGP združili tudi Kolektorjevi gradbeni podjetji, bi gradbena veja Kolektorja skoraj gotovo izrinila Novomeščana s prestola največjih gradbincev. Seštevek prihodkov znaša 240 milijonov evrov, bi pa verjetno ob konsolidaciji ti bili nekoliko manjši, saj nekaj prihodkov od prodaje ustvarita tudi pri medsebojnem poslovanju. Družbi sta lani poslovali s podobnim dobičkom, malenkost manjšim od 3,5 milijona evrov. Ima pa verjetno CPG podobno kot leto prej precejšnje zasluge za dobiček lastnika Kolinga. Lani je namreč Koling, tako kot leto pred tem, imel za 2,2 milijona evrov prihodkov iz lastniških deležev.

Ali je tovrstni finančni prihodek tudi lani bil posledica delitve dobička CPG, bo znano ob objavi letnega poročila. Koling ima sicer v lasti še 49 odstotkov družbe K.Tivoli (to podjetje je končalo večstanovanjski kompleks Belle vie Tivoli, v Kosezah pa bo zgradilo tri stavbe s 103 stanovanji), ki je lani ustvarila 5,4 milijona evrov čistega dobička. Ob preseku prejšnjega leta je v bilancah Kolinga zaslediti rastoče poslovne obveznosti. Teh je bilo lani za skoraj 42 milijonov evrov, kar je 66 odstotkov več kot leto pred tem, pomenijo pa 57 odstotkov vseh virov. Kolektor CPG je z Euroasfaltom letos začel skoraj 12 milijonov vredno gradnjo okoli 20 kilometrov dostopnih cest do delovišč drugega tira. Približno toliko je bila vredna tudi lani končana obnova vipavske hitre ceste. Med lanskimi projekti v Kolektorju CPG omenjajo pet milijonov vredno rekonstrukcijo polovice viadukta Ravbarkomanda in kar 20 milijonov evrov vredno gradnjo vodovoda Postojna-Pivka. Poleg omenjenih dostopnih cest Kolektor CPG trenutno obnavlja ceste Dolenja Trebuša-Želin, gradi galerijo na odseku Godovič-Idrija ter nadaljuje rušenje avtocestnih postaj.

Koling pa je lani nadgradil železniška odseka Rimske Toplice–Laško in Laško–Celje, vrednost teh del je bila 47 milijonov evrov, 18 milijonov evrov manj je bila vredna gradnja ljubljanskega stanovanjskega kompleksa Belle vie Tivoli. Za 39 milijonov evrov so razvili multimodalne platforme v Luki Reka in jih povezali s kontejnerskim terminalom Jadranska vrata. Letos gradijo 31 milijonov evrov vredno drugo fazo Elesovega Tehnološkega središča v Beričevem, največji projekt pa je 77 milijonov evrov vredna nadgradnja železniške proge Zidani Most–Rimske Toplice in železniške postaje Rimske Toplice. Poleg tega letos v Logatcu za 25 milijonov evrov gradijo proizvodni objekt Lonstroff.

CGP do rekordnih prihodkov tudi s pripojitvami

Novomeški CGP, ki je v lasti zakoncev Darija in Vesne Južna, je lani ustvaril rekordnih 157,8 milijona evrov prihodkov, kar je 13 odstotkov več kot leto pred tem. Rast prihodkov dolenjske gradbene družbe je delno tudi posledica lanskih pripojitev CGP – Gradenj (14 milijonov prihodkov v letu 2017) in IGM Sava (3,5 milijona prihodkov v letu 2017). Obe sta bili v lasti CGP, a sta delovali kot samostojni družbi, po novem pa sta del CGP (enako kot Cestno podjetje CGP, ki so ga pripojili v letu 2017). Z rastjo prihodkov se krepi tudi dobiček. Ta je znašal devet milijonov evrov in je daleč največji med vsemi slovenskimi gradbinci. Finančni dolgovi družbe CGP pomenijo 11 odstotkov vseh sredstev, neto finančni dolg v višini 10,7 milijona evrov pa je manjši od dobička pred amortizacijo, obrestmi ter davki (EBITDA), ki znaša 13,1 milijona evrov. Delež kapitala v vseh virih financiranja je lani sicer upadel, še vedno pa pomeni več kot polovico vseh, konkretneje 52 odstotkov.

CGP je lani gradil več odmevnih projektov, med katerimi je v ospredju Yaskawina tovarna robotov v Ribnici, ki so jo odprli aprila letos, okoli 50 milijonov evrov pa je bila vredna gradnja logističnega središča za logista Kuehne + Nagel na Brniku. Trenutno imajo odprto eno izmed največjih gradbišč v državi, in sicer logistični center Lidl na Vranskem, katerega gradnja bo stala okoli 70 milijonov evrov. Gradijo še poslovno-stanovanjski kompleks Šumi v Ljubljani, ki bo stal nekaj več kot 30 milijonov evrov.

Pomgrad povečal prodajo za tretjino

Prekmurski Pomgrad je lani znova povečal prihodke od prodaje, in sicer za tretjino, na 147 milijonov evrov, dobiček dva milijona evrov pa je bil največji po letu 2015. Skupina Pomgrad je ustvarila 183 milijonov prihodkov in 2,3 milijona evrov dobička. Matična družba največjega prekmurskega gradbinca je ob preseku leta imela za 13,8 milijona neto finančnega dolga, kar je 4,1-kratnik EBITDA. Po tem kazalniku je po merilih konservativnih finančnikov na zgornji meji zdrave zadolženosti.

Pomgrad v večinski lasti Stanka Polaniča, Jožefa Horvata in Antona Ravniča je proti koncu prejšnjega leta končal gradnjo 85 milijonov evrov vredne Magnine lakirnice v Hočah in hotela Orchid na Plitvicah, na Švedskem pa začel graditi stanovanjske bloke za javnega naročnika. Med njihove trenutno najpomembnejše infrastrukturne projekte sodijo nadgradnji železniških odsekov Pesnica–Šentilj in Poljčane–Slovenska Bistrica ter gradnja podvoza na Ljubljanski ulici v Mariboru. Med drugimi večjimi projekti poudarjajo lani končano gradnjo 7,28-kilometrskega odseka Draženci–Gruškovje.

Riko z rastjo prihodkov, a skromnim rezultatom

Inženirinška družba Riko je lani povečala prihodke skoraj za četrtino, na 97 milijonov evrov, čisti poslovni izid pa je znašal skromnih 168 tisoč evrov. Družba je vselej v tem tisočletju poslovala z boljšim izidom. Riko ponuja rešitve s področij tehnološkega inženiringa, energetike, okoljevarstva, logističnih sistemov in gradbeništva. Največji Rikovi gradbeni projekti trajajo več let, med njimi pa so 18 milijonov evrov vredni vodovod v ribniško-kočevski regiji, kanalizacija v občini Dravograd je stala 40 milijonov evrov, v Riku poudarjajo še končanje akumulacijskega bazena HE Brežice.

Tudi največjemu gorenjskemu gradbincu uspelo povečati le prihodke, ne pa tudi dobička

Gorenjska gradbena družba je z lanskim skokom prodaje na 84 milijonov evrov dosegla največje prihodke v zadnjih treh letih, dobiček pa je bil v vrednosti 570 tisoč evrov najskromnejši po letu 2012. Zadolženost družbe se je lani, predvsem po zaslugi rasti kratkoročnega dolga, povečala za tri milijone, na 12 milijonov evrov, kar znaša 2,8-kratnik lanskega EBITDA.

Gorenjska gradbena družba skupaj z drugimi podjetji (Pomgrad, GH Holding in Železničarsko gradbeno podjetje) posodablja odsek železniške proge Pesnica–Šentilj–državna meja. Projekt je vreden dobrih 44 milijonov evrov, precej več, in sicer dobre 104 milijone evrov, je bila vredna ponudba, ki so jo skupaj s češkim Metroslavom oddali za gradnjo drugega karavanškega predora. Kot je znano, so se pritožili zoper izbor najcenejšega izvajalca turškega Cengiz Insaata, ki bi predor zgradil za dobrih 89 milijonov evrov.

Strabag z največjimi prihodki v treh letih

Avstrijski Strabag je lani za več kot polovico povečal prihodke in skoraj potrojil dobiček. Lani so začeli skoraj 17 milijonov evrov vredno prenovo Cukrarne, marca pa končali 3,1 milijona evrov vredno gradnjo vadbenega centra Fraport. Septembra so začeli graditi štiri milijone evrov vreden novi šolski center v Slovenj Gradcu, ki bo končan v prvi polovici prihodnjega leta. Predvidoma septembra letos bodo končali predlanskim začeto gradnjo trgovskega centra Spar v Šiški, gradnja bo predvidoma stala dobrih 35 milijonov evrov.

GH Holding z najmanjšim dobičkom po letu 2013

GH Holdingu je lani uspelo podvojiti prihodke na 40 milijonov evrov, kljub temu pa se mu je dobiček zmanjšal za polovico, na 1,6 milijona evrov. Ta je bil najmanjši po letu 2013, se pa GH med večjimi gradbinci še vedno ponaša z eno večjih dobičkovnih marž. Najbolj znana investicija GH Holdinga v večinski lasti Blaža Miklavčiča je gradnja stanovanjskega objekta Luwigana, v katerem bo 63 stanovanj. Na začetku prejšnjega leta so začeli obnovo ljubljanskega nakupovalnega centra Citypark, aprila lani gradnjo urgence Dnevne bolnice Sisak, julija pa gradnjo novega sortirnega centra hrvaške pošte. Letos bodo končali komunalno čistilno napravo v Trbojah.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo PRIKOLICE SCHWARZMÜLLER Gradbeni segment v fokusu prihodnjega razvoja

Skupina Schwarzmüller ima v svojem proizvodnem programu že več kot 50 vrst prikolic in nadgradenj, namenjenih različnim delom v...

Mineral SI
Novice
Novice Goodyear Goodyear bo zmogljivost pnevmatik izpopolnjeval v vesolju

Goodyear bo na Mednarodni vesoljski postaji v okviru projekta ameriškega nacionalnega laboratorija testiral material, ki se uporablja pri...

Mineral SI
Novice
Novice Gradbeni trg Upad vrednosti gradenj stanovanjskih objektov

Tako letna kot mesečna vrednost opravljenih del na stanovanjskih stavbah se je maja znižala. Na letni ravni je po izračunih...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo TOP 100 50 največjih podjetij v rudarskem sektorju

Seznam podjetij je izdelan po kriteriju šifre dejavnosti (rudarstvo B) in skupnih prihodkov v letu 2018.

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo TOP 100 100 največjih proizvajalcev gradbenih materialov

Seznam podjetij je izdelan po kriteriju šifre dejavnosti (C23) in skupnih prihodkov v letu 2018.

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo TOP 100 100 največjih podjetij v gradbeništvu

Seznam podjetij je izdelan po kriteriju šifre dejavnosti (gradbeništvo F) in skupnih prihodkov v letu 2018.

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Gradbeništvo Analiza podjetij v dejavnosti gradbeništvo

Dejavnost gradbeništvo v Sloveniji v letu 2018 predstavlja 20.764 podjetij in podjetnikov, ki so skupaj ustvarili 5.578.256.675 eur...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo ZAG Opekarstvo v krožni ekonomiji

Ob zavedanju, da so naravni viri omejeni, se tudi potrošniške navade preusmerjajo iz t.i. linearnega modela gospodarstva, ki je sledil...