23. izobraževanje in usposabljanje tehničnega asfalterskega kadra ZAS
23. izobraževanje in usposabljanje tehničnega asfalterskega kadra ZAS
  08.05.2019  |  09:43
Čas branja: 4 min
Tradicionalnega 23. Izobraževanja in usposabljanja tehničnega asfalterskega kadra ZAS, združenje asfalterjev Slovenije se je 13. In 14. marca 2019 v Ljubljani in Celju udeležilo preko 160 slušateljev.

TEKST  Marjan Marolt, Vodja sekcije za izobraževanje pri ZAS

Program tokratnega izobraževanja je bil sestavljen na osnovi predlogov podjetij, članov ZAS. V program so bile iz celotnega spektra asfalterske dejavnosti vključene različne teme, ki so posebej aktualne v danih razmerah. Začetni del je bil namenjen tehnično projektni dokumentaciji in izbiri ter preiskavi materialov, drugi del pa vsebinam iz operativne izvedbe del.

Uvodni del

V uvodu sta udeležence pozdravila in nagovorila mag. Slovenko Henigman, predsednik ZAS in Tomaž Willenpart vodja sektorja za investicije v ceste na Direkciji RS za infrastrukturo. Predsednik ZAS je v svojem nagovoru predstavil proizvodnjo asfaltnih zmesi v Sloveniji in ob tem potegnil vzporednico z evropsko asfaltersko industrijo. V nadaljevanju pa izpostavil nekatere ključne teme in izzive, s katerimi se danes sooča asfalterska panoga. To so predvsem izzivi povezani z novimi tehnologijami pri vozilih in infrastrukturi ter z ohranjanjem okolja, z zniževanje emisij ob proizvodnji in vgradnji asfalta. Predstavil je tudi Priporočila za izvajanje asfalterskih del, ki so bila s strani Združenje asfalterjev Slovenije izdana marcu 2019 v obliki brošure. V njej so navedeni pogoji in postopki, ki jih je potrebno upoštevati pri načrtovanju, naročanju, transportu, vgradnji, zgoščanju in zagotavljanju ter preverjanju kakovosti vgrajevanja asfaltne zmesi. »Upoštevajte pripravljena priporočila in se izognite pomanjkljivostim in napakam«, je svoj uvod zaključil Henigman.

Tomaž Willenpart iz DRSI je udeležencem predstavil lanskoletne podatke in letošnje načrte pri vlaganju v izgradnjo in obnovo cestne infrastrukture. Pozitivni trend vlaganj se bo v naslednjem obdobju nadaljeval, kar je razvidno iz sprejetega nacionalnega programa oz. 6 letnega drsnega plana vzdrževanja in investicij v ceste. Direkcija RS za infrastrukturo, kot organ v sestavi ministrstva in neposredni proračunski porabnik je dolžna spoštovati veljavno zakonodajo, ki pri oddaji del kot edino merilo še vedno upošteva najnižjo ceno. To z vidika kvalitete ni pozitiven signal in zaradi tega se pripravljajo specifikacije, na podlagi katerih bo pri izbiri izvajalcev mogoče upoštevati tudi strokovne argumente. V nadaljevanju je Willenpart spregovoril tudi o kvaliteti, ki je zadnjem obdobju padla, kar je po njegovem mnenju posledica krize in propada večine gradbenih podjetij pri nas. Vendar je trenutna situacija že boljša, vzpodbudni pa so tudi obeti za prihodnost. Seveda pa se morajo izvajalci ustrezno  opremiti, tako kadrovsko, kot tehnološko ter z izobraževanjem slediti razvoju stroke.

Marko Balkovec, RO-TECH in Simon Operčkal, Kolektor CPG sta predstavila novejšo tehnologijo pri asfalterski mehanizaciji za kvalitetnejšo vgradnjo in boljšo spremljavo izvedbe asfalterskih del.

Sistemi kot so: sistem za vzdolžno niveliranje »BigMultiplexSki«, 3D niveliranje z laserjem in dodajalec asfaltne zmesi, v veliki meri izključujejo človeški faktor in tako omogočajo doseganje boljše ravnosti pri vgrajevanju asfalta. Primeri iz prakse to potrjujejo in za objekte, kot so preplastitve avtocestnih odsekov oziroma daljši odseki državnih in lokalnih cest, je uporaba teh sistemov zelo priporočljiva. Prav tako je bil predstavljen »Road Scan« sistem za kontinuirano merjenje temperature vgrajenega asfalta in »Witos Paving« sistem. Prvi omogoča kontinuirano spremljanje temperature za finišersko gredjo, drugi pa neposredni pregled nad celotnim postopkom vgradnje asfalta od kontrole, proizvodnje, preko transporta in vgrajevanja, do analize izvedenega dela.

Preskus znanja

Po končanem usposabljanju so bili udeleženci povabljeni še k opravljanju pisnega preskusa znanja in izpolnitvi ankete. Preizkus, ki je zajemal 18 vprašanj je reševalo 160 udeležencev. Uspešnih so bili vsi, ki so pravilno odgovorili na vsaj 9 ali več vprašanj.

Anketa o izobraževanju

Anketo o zadovoljstvu je izpolnilo 147 udeležencev izobraževanja, ki so bili z izobraževanjem zadovoljni, saj so ga ocenili s skupno povprečno oceno 4,51 (ocene od 1 do 5). Pobude, predlogi ter mnenja, ki so jih nekateri anketiranci podali, bodo v pomoč pri organizaciji prihodnjih izobraževanj. V ZAS, Združenju asfalterjev Slovenije smo z letošnjim izobraževanjem in usposabljanjem zelo zadovoljni.  Posebej nas veseli dejstvo, da smo največ pohval prejeli od udeležencev, ki so se tovrstnega usposabljanja udeležili prvič. 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Gradbena oprema Prodaja evropske opreme je na »poti rasti«

V svojem letnem ekonomskem poročilu za leto 2019, je CECE izjavil, da je bilo leto 2018 najmočnejše leto za evropsko gradbeništvo od...

Mineral SI
Novice
Novice Projekti Na Finskem se bo gradil najdaljši podvodni predor na svetu

Kitajski investitor, Touchstone Capital Partners, je ponudilo 15 milijard eurov za sofinanciranje najdaljšega podmorskega železniškega...

Mineral SI
Novice
Novice CATERPILLAR ROADSHOW Caterpillar Roadshow in prvenstvo strojnikov 2019

Podjetje Teknoxgroup Slovenija d.o.o., uradni zastopnik za Caterpillar gradbeno mehanizacijo in energetske sisteme v Sloveniji, je med 1....

Mineral SI
Novice
Novice Hidromek Gorenjske hribe zavzeli Hidromekovi stroji

Podjetje Dehkatrade Cetin d.o.o je na Gorenjsko dostavilo že sedmi Hidromekov stroj, ki je tokrat bager goseničar HMK140LC - zmogljivost,...

Mineral SI
Novice
Novice Volvo CE Volvo CE prevzel podjetje CeDe

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) se je določil za nakup podjetja CeDe Group, ki prilagaja stroje za posebne namene.

Mineral SI
Novice
Novice Yanmar Yanmar VIO 57 6A

Yanmar VIO 57 6A je najbolj prodajan stroj v prodajnem programu slovenskega zastopnika Smaster d.o.o.

Mineral SI
Novice
Novice Hidromek Nov Hidromek HMK 220NLC H4

Na slovensko tržišče že prihaja nova serija bagrov znamke Hidromek.

Mineral SI
Novice
Novice BAUMA Skupina Construction 4.0

Na letošnji Baumi je potekalo prvo srečanje nove delovne skupine z naslovom Stroji v gradbeništvu 4.0, v okviru Združenja strojne...