Projekt SPL-CYCLE - odpadki iz proizvodnje aluminija za krožno gospodarstvo
Projekt SPL-CYCLE - odpadki iz proizvodnje aluminija za krožno gospodarstvo
  05.03.2019  |  14:27
Čas branja: 3 min
Pri elektrolizni proizvodnji aluminija izrabljene obloge peči (katodni odpad - angl. »spent pot lining«, krajše spl) predstavljajo nevaren odpadek, ki se trenutno večinoma odlaga ali vozi v sežig. Projekt SPL-CYCLE razvija in implementira inovativno tehnologijo brez odpadkov za recikliranje katodnih odpadkov iz proizvodnje aluminija. Novi proizvodi, ogljik in fluoridne soli, se bodo lahko uporabili v proizvodnji aluminija, v gradbenem sektorju in v industriji ognjevzdržnih materialov.

Tekst: Ana Mladenović, Alenka Mauko Pranjić, Kim Mezga, Petra Vrhovnik, Mateja Košir; Zavod za gradbeništvo Slovenije // Miroslav Halilović in Primož Rus, Strojna fakulteta; Univerza v Ljubljani // Efthymios Balomenos in Panagiotis Davris; Mytilineos Holdings S.A.

Aluminij je ena od najpomembnejših industrijskih kovin, nepogrešljiv je v gradbeništvu, avtomobilski in letalski industriji, ladjedelništvu, pa tudi v prehrambni in farmacevtski industriji. Najpomembnejša ruda za pridobivanje aluminija je boksit, iz katerega se v procesu predelave najprej izloči aluminijev oksid - glinica (Al2O3), ki se nato v elektroliznih pečeh predela v primarni aluminij. Obloge elektroliznih peči imajo omejeno življenjsko dobo in jih je potrebno vsakih nekaj let menjati. Odslužene obloge, t. i. katodni odpad (sliki 1 in 2), imajo zaradi visoke vrednosti izlužljivih cianidov in fluoridov (ti predstavljajo kar 22 utežnih % celotnega materiala) status nevarnega odpadka, ki se ga trenutno pretežno odlaga ali sežiga. Svetovna proizvodnja aluminija je v letu 2018 znašala skoraj 64 milijonov ton, pri čemer je nastalo skoraj 1,28 milijonov ton tega nevarnega odpadka[1]. Na evropski ravni je proizvodnja aluminija okrog 8 milijonov ton letno, kar pomeni skoraj 160.000 ton katodnega odpadka.

Rešitev problema katodnega odpada

Trajnostna alternativa ravnanja s tem odpadkom je tematika projekta SPL-CYCLE, kjer se testira nova inovativna tehnologija z nič odpadki za recikliranje katodnega odpada iz proizvodnje aluminija. Tehnologija je sestavljena iz štirih faz: priprave materiala, ekstrakcije topnih soli, flotacije in prečiščevanja. S tem procesom se katodni odpad pretvori v nenevaren material, primeren za recikliranje in nadaljnjo uporabo kot sekundarna surovina. Trenutno je na Zavodu za gradbeništvo Slovenije v izgradnji pilotna naprava za ta postopek, ki bo z delovanjem pričela pomladi 2019. Načrtovano je njeno kontinuirano obratovanje z minimalnim vključevanjem delovne sile.

Prvi uporabnik nove naprave in tehnologije bo podjetje Aluminium of Greece (Mytilineos Holdings S.A., slika 3), ki je vodilni industrijski proizvajalec glinice in aluminija v jugovzhodni Evropi, saj letno proizvede 820.000 ton glinice in 185.000 ton aluminija. V preteklih letih je podjetje iskalo in preučilo številne tehnološke rešitve za ravnanje z izrabljenim katodnim odpadom. Trenutno podjetja, ki imajo večje količine katodnega odpada, sama razvijajo tehnike odstranjevanja/ stabilizacije/ predelave.

Podjetja z manjšimi količinami katodnega odpada večinoma poskušajo vzpostaviti sodelovanje z drugimi industrijskimi sektorji za morebitno uporabo tega odpada v njihovih procesih. V primeru, da je v bližini nastanka katodnega odpada primerna industrijska ali komunalna sežigalnica, je sežig smiselna in ekonomsko upravičena rešitev. Vendar podjetje Aluminium of Greece v bližini nima primernega industrijskega ekosistema za recikliranje, zato išče avtonomno in racionalno rešitev znotraj njihovih industrijskih kapacitet. S tega stališča je inovativna tehnologija, ki se razvija v okviru projekta SPL-CYCLE zelo perspektivna, saj bo ta omogočila recikliranje katodnega odpada na lokaciji podjetja.

Projekt SPL-CYCLE

Projekt SPL-CYCLE - Zapiranje zanke izrabljenih katodnih odpadkov (IKO) v industriji proizvodnje aluminija (ang. Closing the loop of the Spent Pot-line (SPL) in Al smelting process) je triletni projekt (2018-2021), ki ga sofinancira EIT RawMaterials. Projekt je vreden 1.709.980 €. V projektu sodeluje 8 partnerjev iz 5 držav (Slovenija, Belgija, Švedska, Nemčija, Grčija). Koordinator projekta je Zavod za gradbeništvo Slovenije, in ga izvaja skupaj s partnerji: Univerza Chalmers, Mytilineos Holdings S.A., Državna tehnična Univerza v Atenah, ZRS Bistra Ptuj, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani, UVR-FIA GmbH in Flamski inštitut za tehnološke raziskave (VITO). Več informacij o projektu je na voljo na spletni strani: http://splcycle.zag.si/.

EIT RawMaterials

EIT je kratica za Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo, ki je bil ustanovljen leta 2008, kot neodvisno telo Evropske unije. Njegova glavna naloga je spodbujanje sodelovanja med podjetji, izobraževalnimi in raziskovalnimi inštitucijami (trikotnik znanja) ter s tem ustvarjanje ustreznega okolja za inovacije in podjetništvo v Evropi. Inštitut ima trenutno 8 aktivnih skupnosti znanja in inovacij (KIC), ki se osredotočajo na aktualne družbene izzive: podnebje, digitalna tehnologija, zdravje, prehrana, inovativne energije, surovine, mobilnost v mestih in proizvodnja.

Skupnost za surovine je EIT RawMaterials, z ambiciozno misijo, spremeniti odvisnost od surovin v strateško moč Evrope. To naj bi dosegli s pospeševanjem konkurenčnosti in rastjo evropskega surovinskega sektorja, predvsem s pomočjo radikalnih inovacij in podjetništva. Najpomembnejša področja so: (a) raziskave in ocena potenciala evropskih surovin, (b) rudarjenje v zahtevnih okoljih in inovativni, trajnostni rudniki, (c) povečana snovna učinkovitost v mineralnih in metalurških procesih, (d) nadomeščanje kritičnih snovi v proizvodih ter njihova optimizacija, (e) recikliranje in optimizacija vrednostnih verig za boljše proizvode ter (f) načrtovanje proizvodov in storitev za krožno gospodarstvo. Skupnost sestavljajo glavni, pridruženi in projektni partnerji.

Zavod za gradbeništvo Slovenije in Geološki zavod Slovenije sta edina slovenska glavna partnerja, projektni partnerji pa so Data Measuring Systems DMS d.o.o., IRGO Consulting, ZRS BISTRA Ptuj in Univerza v Ljubljani. Za finančna sredstva lahko kandidirajo tudi inštitucije oz. podjetja, ki niso partnerji EIT RawMaterials in sicer tako, da se povežejo z enim od glavnih ali pridruženih partnerjev in v okviru EIT Regional Innovation Scheme (RIS) projektov sodelujejo kot partnerji za izvedbo posameznih nalog v projektu (task partnerji). Več informacij o skupnosti EIT RawMaterials je na voljo na spletni strani: https://eitrawmaterials.eu/.

Opombe

 

 

 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
Mineral SI
Vozila
Vozila MAN / BAUMA MAN bo na Baumi 2019 predstavil številne novosti

MAN bo izkoristil sejem Bauma 2019 za predstavitev vozil, motorjev in sistemov za pomoč vozniku, ki so združeni v poseben sklop za...

Mineral SI
Vozila
Vozila Scania / Izredni tovor Petosna Scania S730

Nizozemsko podjetje Te Kloeze-Bruyl je v svoj vozni park tovornjakov za izredne prevoze vključilo Scanio S730 v konfiguraciji 10×4*6.

Mineral SI
Novice
Novice Hidromek Največji dostavljen bager Hidromek v 2018

Največji dostavljen bager v Sloveniji podjetja Dehkatrade Cetin d.o.o. v letu 2018 je Hidromekov bager goseničar HMK 370 LC HD.

Mineral SI
Novice
Novice Yanmar / ViO82 Nov Yanmar bager za urbano okolje

Yanmar Construction Equipment Europe je predstavil svoj novi midi bager ViO82, ki naj bi bil posebej primeren za gradbena dela v urbanih...

Mineral SI
Vozila
Vozila Scania / Bauma Učinkovitost je v prvem planu

Za leto 2019 je Scania pripravila dodatne izboljšave svojih motorjev DC 09 in DC 13, slednje pa temeljijo na manjšem trenju pogonskih...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Gradbeni žerjavi Potain Ferokov žerjavi in Manitowoc Crane Group z novostmi na sejmu Bauma 2019, München

Razmere v gradbenem sektorju, ki je že drugo leto v močnem porastu tako v Sloveniji kot na drugih bližnjih trgih, vplivajo tudi na...

Mineral SI
Novice
Novice CASE / Bauma Kombinirano Case krmiljenje za grederje

Case bo na Baumi 2019 predstavil svojo inovativno kombinacijo krmiljenja za grederje. Krmiljenje združuje industrijsko standardne kontrole...

Mineral SI
Novice
Novice Liebherr / Bauma "Together. Now & Tomorrow."

V prevodu »Skupaj. Sedaj & Jutri.« je skupni slogan družbe Liebherr, pod katerim se bo predstavila na sejmu Bauma 2019.