Hyundai HX in HW seriji bagrov
Hyundai HX in HW seriji bagrov
  05.03.2019  |  14:04
Čas branja: 3 min
Izjemna udobnost za operaterja, visoko kvalitetni in vzdržljivi motorji vodilnih proizvajalcev z zmanjšano porabo goriva, ter nekaj visoko naprednih karakteristik, uvrščajo serijo HX in HV med bolj iskane stroje na zahtevnem evropskem trgu.

Filozofija oblike

Hyundai oddelek za raziskave in razvoj je vložil veliko truda v novo serijo strojev, predvsem na poudarku pripomb tako kupcev strojev kot operaterjev. Poudarek je bil dan na kvaliteto in varnost, ki vključuje uporabo AAVM sistema, novega 360° načina preglednosti v delovnem območju stroja. Povečana je rentabilnost s povečanjem produktivnosti in večjo izkoriščenostjo pri porabi goriva. Vsi ti pogoji v kombinaciji z večjim udobjem za operaterje ter povečanim zaslonom na dotik in večjo kabino, uvrščajo te stroje v kategorijo dobrih investicij za gradbene družbe in odlične stroje za operaterje.

“Po prvi predstavitvi na Intermatu 2015, kjer je bila predstavljena prva generacija HX modelov opremljenih s Stage IV motorji, smo prejeli pozitivne odzive s trga, kjer so lastnosti nove serije ocenili bolje od pričakovanih. Odlična udobnost za operaterja, visoko kvalitetni in  vzdržljivi motorji vodilnih proizvajalcev z zmanjšano porabo goriva, ter nekaj visoko naprednih novosti uvršča novo serijo HX med bolj iskane stroje na zahtevnem evropskem trgu. Kontinuiran napredek ustvarja tržni delež in prepoznavnost modela v tem visoko konkurenčnem delu industrije” je dejal Alain Worp, direktor prodaje gradbene opreme Hyundai Heavy Industries Europe.

Izboljšan upravljavski panel

Ena od najvažnejših inovacij v novi seriji HX in HW je nov, večji 8-palični zaslon, občutljiv na dotik  - klaster monitor prikazuje informacije, kot jih lahko vidimo na naših pametnih telefonih in je za 30 % večji od predhodnega modela. Enostaven je za branje in je prilagodljiv zahtevam operaterja. Upravljati ga je mogoče z dotikom ali s sistemom HEPTIC (kot v avtomobilu). Povezava z drugimi mobilnimi napravami je najlažja doslej.

Zmanjšana poraba goriva

HX in HW serija strojev je opremljena z ECO metrom, ki omogoča ekonomično upravljanje s strojem. Merilnik in barva na zaslonu  prikazujeta višino obratov motorja ter nivo izkoriščenosti goriva. Kot dodatek, merilnik prikazuje status porabe, npr.: povprečna poraba, skupna poraba goriva. Sistem nudi zmanjšanje porabe goriva od 6 % do 12 %, odvisno od zahtevnosti dela, primerljivo s serijo strojev Hyundai - 9A. Porabo goriva na uro ali dan je možno enostavno analizirati, kar operaterju omogoča, da upravlja s strojem najbolj ekonomično in učinkovito. HX in HW serija ima funkcijo avtomatskega zaustavljanja stroja, ko je le-ta v prostem teku, kar prav tako zmanjšuje porabo goriva in emisijo izpušnih plinov.

Prilagoditev tlaka in pretoka olja za dodatna orodja IPC (Intelligent Power Control) kontrolira moč odvisno od delovnih pogojev. Modul lahko izberemo na zaslonu - modul  "kopanje" - kjer se lahko regulira pretok črpalk, kar dodatno zmanjšuje porabo goriva. Možna je nastavitev tlakov in pritiska za dodatna orodja - nova opcija. Novi stroji nudijo do 10 nastavitev za delo s hidravličnim kladivom in 10 nastavitev za delo s hidravličnimi škarjami. "Power boost" stikalo je namenjeno izključitvi plavajoče roke. Druge novosti vključujejo - Fine Swing Control, ki se lahko vgradi z nalogo mehkega zaustavljanja kupole s čim manjšim vplivom na tovor. Zaklepanje obračanja je pod kontrolo operaterja, ki sam izključi signal obračanja. Pedalo za vožnjo "naprej" je prav tako v standardni opremi. Pri daljši vožnji "naprej" se operater tako manj utrudi. Namesto upravljanja z levim in desnim pedalom lahko operater sedaj uporablja le enega.

Izboljšan ciklus dela

Serija HX nudi večjo produktivnost na deloviščih zaradi hitrejših operacij: nakladanje materiala na kamione je za 5 % hitrejše, planiranje pa za 4 % od serije 9A. Za doseganje učinkovitega planiranja in kopanja lahko serija HX uporabi sistem "plavajoče roke", kar omogoča stabilno delo pod večjo obremenitvijo.

Varnostne izboljšave

Nove varnostne izboljšave vključujejo AAVM sistem za 360° virtualni pogled okoli stroja, ki je razviden na zaslonu. Sistem omogoča za 360° pogleda okoli stroja, ki z detekcijo zazna premikajoče objekte v varnostnih mejah stroja in nanje opozori operaterja.

Oblika zunanjosti pogojuje večjo vzdržljivost in varnost

Serija HX in HW ima novo oblikovano kabino - sprednje vetrobransko steklo je večje, vrata  pa je sedaj lažje odpreti iz kabine zaradi nove ročke. Notranjost kabine serije HX in HW je za  13 % večja v primerjavi s serijo 9A. Nova klimatska naprava omogoča boljše prezračevanje zraka v kabini.

Hi-mate (Remote Management System)

Stroji so prav tako opremljeni s HI-MATE sistemom, ki je bil razvit pri Hyundaju. Preko satelitske tehnologije lahko lastnik stroja uporablja ta sistem za mnogo koristnih informacij. Z enim klikom lahko lastnik vidi vse funkcije stroja kot so: učinek, poraba goriva, servisni interval, lokacija stroja itd. Možno je sprogramirati virtualno ograjo in tako preprečiti, da se stroj premakne drugam.

Zanesljivost in servis

Naštete izboljšave pri seriji  HX in HW  vključujejo ojačane sornike s podaljšano življenjsko dobo, puše poboljšane s polimernimi podložkami odpornimi na obrabo, novo oblikovan dvojni amortizer za kabino, ki zmanjšuje vibracije in predstavlja dodatno udobje operaterja. Pri servisiranju je pristop do vseh filtrov sedaj lažji. Dodatna prijemala nudijo večjo varnost pri vzdrževanju in pregledu stroja. Več informacij o strojih znamke Hyundai je na voljo pri ekskluzivnem zastopniku, Lager Bašić iz Zagreba (www.lager-doo.com).

 

 

 

 

 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Intervju Nikdar se ne sme izbrati ponudnik z dampinško ceno

Z Andreasom Frommom, direktorjem Asfinaga, smo se pogovarjali na 2. gradbeni konferenci »Biznis & trendi v gradbeništvu«, ki je potekala...

Mineral SI
Novice
Novice Wirtgen Group Nove Wirtgen freze za rezkanje asfalta

Wirtgen je na Baumi 2019 predstavil linijo inteligentnih frez v svoji F seriji, katerih cilj je pomagati operaterjem, da ohranijo optimalno...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Reportaža Bauma 2019 = Bauma presežkov

Baumi 2019 je uspelo na eno prizorišče pripeljati vse segmente gradbene panoge, vodilne proizvajalce in vse ključne novosti ter trende v...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Kolektor Gradbeništvo V leto 2019 z novimi gradbenimi projekti

V največjem slovenskem gradbenem podjetju Kolektor Gradbeništvo je danes zaposlenih več kot 800 zaposlenih, ki smo specializirani za...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Gradbeni trg Pri gradbincih primanjkuje izobraženega in izkušenega kadra

Slovenska gradbena podjetja bodo zaposlovala manj kot lani; kljub pesimističnim napovedim o ohlajanju gospodarstva jim naročila ne...

Mineral SI
Vozila
Vozila MAN / BAUMA MAN bo na Baumi 2019 predstavil številne novosti

MAN bo izkoristil sejem Bauma 2019 za predstavitev vozil, motorjev in sistemov za pomoč vozniku, ki so združeni v poseben sklop za...

Mineral SI
Vozila
Vozila Scania / Izredni tovor Petosna Scania S730

Nizozemsko podjetje Te Kloeze-Bruyl je v svoj vozni park tovornjakov za izredne prevoze vključilo Scanio S730 v konfiguraciji 10×4*6.

Mineral SI
Novice
Novice Hidromek Največji dostavljen bager Hidromek v 2018

Največji dostavljen bager v Sloveniji podjetja Dehkatrade Cetin d.o.o. v letu 2018 je Hidromekov bager goseničar HMK 370 LC HD.