Industrija in proizvodnja morata biti prednostni nalogi evropske politike
Industrija in proizvodnja morata biti prednostni nalogi evropske politike
  04.03.2019  |  14:23
Čas branja: 6 min
Pogovarjali smo se z Riccardom Viaggijem, generalnim sekretarjem Evropskega združenja za gradbeno opremo – CECE, ki bo eden izmed govorcev na 2. gradbeni konferenci »Biznis & trendi v gradbeništvu« (26. in 27. marec 2019, Portorož).

Lahko na kratko predstavite CECE (Committee for European Construction Equipment / Evropsko združenje za gradbeno opremo), katere so njegove glavne dejavnosti in cilji tega združenja?

CECE, je združenje industrije, ki zastopa evropske proizvajalce gradbene opreme. CECE zastopa interese nacionalnih združenj proizvajalcev gradbene opreme v 13 evropskih državah. Sektor predstavlja približno 1200 podjetij, zaposluje okoli 300.000 ljudi, letni prihodki pa znašajo okoli 40 milijard EUR. Trajnostna in inovativna mehanizacija tega sektorja so delovno orodje sektorja za pomoč pri gradnji hiš, pisarn, tovarn, cest, železnic in mostov, ki služijo prebivalcem celega sveta. CECE koordinira stališča svojih članov (nacionalnih združenj) in njihovih članov (proizvajalcev gradbene opreme) s ciljem doseči pošteno in konkurenčno regulativno okolje prek usklajenih standardov in drugih ustreznih sredstev ekonomske politike.

Kako ocenjujete gradbeni sektor na evropskem trgu in tudi globalno v lanskem letu in kakšen je bil njegov vpliv na prodajo gradbene opreme?

Gradbeništvo je v letu 2018, že četrto leto zapored beležilo okrevanje. V prvi polovici leta se je rast nadaljevala, čeprav počasneje kot naložbe v opremo. Na splošno so gradbene naložbe v drugem četrtletju leta 2018, zabeležile dvanajsto zaporedno četrtletje rasti. Evropski sektor gradbene opreme je v letu 2018 prinesel še eno pozitivno presenečenje. V nasprotju s pričakovanji trga, ki se že približuje zasičenosti, je prišlo do nadaljnje rasti. Prodaja opreme v Evropi je rasla z dvomestno stopnjo. Več informacij bo objavljenih na spletni strani www.cece.eu do sredine marca.

Kakšni so trendi poslovne trgovinske politike pri umeščanju gradbene opreme (npr. najem nasproti prodaji)? Ali to vpliva na vključevanje novih tehnologij v stroje in opremo (umetna inteligenca, digitalna oz. hibridna tehnologija)?

Tesno sodelujemo z Evropskim združenjem za najem (European Rental Association), ki objavlja zelo obsežno poročilo trga. Ta dokument kaže vedno večji pomen poslovnega modela najema v Evropi, čeprav z velikimi razlikami. Najem za mini bagre se gibal od 80 % v Združenem kraljestvu, do 25 % v Italiji ter do 5 % na Portugalskem. Nakladalniki na kolesih so po evropskem povprečju, v 70 % lasti in 30 % v najemu. Ta vedno večji pomen nas vodi k sodelovanju s podjetji in njihovimi predstavniki pri razvoju industrijskih rešitev, ki koristijo vsem uporabnikom strojev. Kot na primer, smo v projekt digitalizacije vključili Evropsko združenje za najem, ki je bilo uspešno v smislu prispevka in bogatenja dela.

Kako so trgi EU združljivi z uporabo zakonodaje in tehničnih predpisov za gradbene stroje in opremo? - Ali obstajajo razlike med državami EU? – Ali to neposredno vpliva na konkurenčnost? - Kakšne so razmere na globalni ravni?

V EU je naša glavna dodana vrednost popolna uskladitev ureditve, ki ustvarja resnično enotni trg, na katerem se veliko trgovanja dogaja čez meje nacionalnih držav članic Unije. S svetovnega vidika močno pozivamo k nadaljnji uskladitvi zakonodaje, da bi čim bolj zmanjšali konkurenčne prednosti, ki izvirajo le iz razlik v regulativnih obremenitvah. Zelo dobro vemo, da se EU zavzema za boj proti podnebnim spremembam in ponosni smo, da naši stroji znatno prispevajo k zmanjševanju emisij in čistejšemu urbanemu okolju. Te politike morajo biti enako razporejene po vsem svetu. Naše prizadevanje za to, je tudi mednarodno sodelovanje z drugimi združenji, ki zastopajo proizvajalce gradbene opreme. Dejansko imamo odprt dialog z našimi ameriškimi, kitajskimi, japonskimi, korejskimi in indijskimi kolegi, s katerimi se redno srečujemo, da bi rešili skupne probleme naše industrije.

Ali lahko komentirate morda raziskovalne in razvojne trende v gradbeni mehanizaciji in opremi za naslednjih 3-5 let?

Glavni trend našega sektorja na področju raziskav in razvoja je zagotovo na področju digitalne preobrazbe tehnologij. Pred kratkim smo gostili oddelek Evropske komisije, zadolžen za raziskave in razvoj, na našem tehničnem srečanju na visoki ravni. Sektor se veseli še povečanega programa Horizon Europe. Evropsko komisijo pozivamo, naj opredeli prave prednostne naloge in strateško pomembne vodilne verige evropske industrije.

Imate kakšne povratne informacije od proizvajalcev, kako učinkovito upravljavci strojev koristijo nove tehnologije? Ali veste, kako proizvajalci opreme izvajajo sistematično izobraževanje in usposabljanje za uporabo novih tehnologij v gradbenih strojih?

Na zadnjem CECE kongresu smo imeli raziskovalca iz European Trade Union Institute, ki nam je povedal, da te nove tehnologije dejansko spreminjajo način, kako operaterji vidijo svojo vlogo s stroji. Prav tako nam je povedal, da iz tega obstaja ogromna dodana vrednost: seveda se varnost izboljšuje s programsko opremo in senzorji, ki ljudem pomagajo pri vodenju zapletenih strojev. Vendar pa še vedno primanjkuje ozaveščenosti o tem, kaj lahko ti stroji zdaj počnejo, tudi zato, ker se mora njihova prisotnost na trgu povečati. Usposabljanje je ključnega pomena in večina naših blagovnih znamk je zavezana k temu, vendar pa morajo tudi javni organi vlagati v ponovno usposabljanje in izpopolnjevanje delavcev na gradbiščih.

Kakšna je gospodarska ocena CECE-ja za leto 2019 in katere poslovne gonilne sile bi izpostavili za leto 2019?

Kakšen bi bil lahko vpliv Brexita na trg gradbene opreme? Številne države v EU še naprej rastejo zaradi stanovanjskih naložb. Druge imajo trdne infrastrukturne projekte, ki pomikajo napovedi navzgor. Leto 2018 je bilo zelo pozitivno leto, ko so številke presegle pozitivna pričakovanja. Pričakuje se, da leto 2019 ne bo še eno leto razcveta, vendar tudi ne bo negativno. Izziv je narediti napovedi. Seveda je prisotna velika zaskrbljenost glede tega, kar se dogaja na turškem trgu in glede nepredvidljivih posledic Brexita, ki lahko pokvarijo rast v drugem četrtletju leta 2019.

Kako komentirate tržni delež kitajskih gradbenih podjetij v EU v letu 2018  in ocena za leto 2019? Na primer, največji hrvaški gradbeni projekt v letu 2019, most na Pelješac, gradi podjetje China Road and Bridge Corporation. Kako konkurenčna so na trgu EU, zlasti z lastnimi stroji in opremo?

Glede na globalno konkurenčnost evropskih proizvajalcev in blagovnih znamk, je za naš sektor najpomembnejša dimenzija kitajski trg kot rastoči izvozni trg. To je bilo jasno na Baumi na Kitajskem (bauma China) v Šanghaju, ki sem se jo udeležil novembra 2018. Da bi se to zgodilo, je zelo pomembno, da EU pozovemo, da zagovarja vrednote odprtosti in vzajemnosti na svetovni ravni. In to je ravno ena od glavnih točk našega Volilnega manifesta (Elections Manifesto), ki je bil pred kratkim predstavljen v Bruslju pred glavnimi institucijami EU.

Kaj pričakujete od Baume 2019?

Bauma, ki je največji svetovni sejem gradbene opreme na svetu in tudi kot CECE-jev sejemski partner, je zelo pomemben moment v našem koledarju za leto 2019. Bauma 2019 se bo osredotočila na digitalizacijo, trajnost in učinkovitost - megatrende, ki spodbujajo našo industrijo. Pričakujem, da bom videl najboljše prakse v industriji, dobro udeležbo s strani razstavljavcev in obiskovalcev ter bom zaznamoval razstavo s CECE-jevo prisotnostjo in opaznostjo.

Opažamo, da ima CECE zelo proaktivno vlogo. Kateri so glavni cilji za leto 2019 in kako jih boste izvajali?

Spodbujanje opaznosti in političnega priznanja sektorja gradbene opreme, je naša glavna prednostna naloga. To je zlasti pomembno zaradi evropskih volitev spomladi 2019 in imenovanja nove Evropske komisije. Z razvojem notranjega sistema CECE, ki se še bolj osredotoča na zagovorništvo in komunikacije v podporo ključnim tehničnim dosjejem, želim povečati ozaveščenost o sektorju gradbene opreme med oblikovalci politik EU v Bruslju in drugimi odločevalci in mnenjskimi vodji, ter krepitev CECE za optimalno zastopanje interesov sektorja.

Vaš komentar o CECE Manifestu.

CECE kot glas proizvajalcev gradbene opreme poziva evropske stranke, vse kandidate in bodoče izvoljene poslance Evropskega parlamenta, da postavijo industrijo na prvo mesto. V Manifestu za volitve poudarjamo pomembnost ambiciozne industrijske strategije, da bi Evropa ostala konkurenčna na svetovnem prizorišču. Industrija in proizvodnja morata postati prednostni nalogi oblikovanja politik EU v obdobju 2019–2024.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
Mineral SI
Stroji in oprema
Stroji KEESTRACK Uspešno sejanje zahtevnih materialov

Belgijsko podjetje Keestrack je ustanovil Kees Hoogendoorn pred 25 leti. Kot prvi proizvod je razvil nov tip sejalnice, sedaj imenovana...

Mineral SI
Stroji in oprema
Stroji Caterpillar G.E.T. ali orodja v neposrednem stiku z izkopnim materialom

Eden najpomembnejših delov katerega koli stroja je njegovo delovno orodje. Orodja, ki so v neposrednem stiku z izkopnim materialom oz....

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo GEOZS / Projekt Simona Vzpostavljanje enotnega sistema za spremljanje kvalitete sedimentov v podonavju

Vodna direktiva Evropske unije zapoveduje spremljanje kvalitete sedimentov in organizmov v vodnih telesih in pravočasno ukrepanje v...

Mineral SI
Novice
Novice Slovenija / gradbeni trg Do konca leta desetina več zaposlenih v gradbeništvu

Največjo rast števila zaposlenih do konca leta napovedujejo prav delodajalci iz gradbeništva – kar 9,3-odstotno. V podjetjih se bojijo...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Slovenija / investicije 400 milijonov evrov za večjo vranost v prometu

Največji projekt, ki se bo končal leta 2022, bo dobrih 55 milijonov evrov vredna izgradnja ceste Kidričevo–Polule v Celju, druga...

Mineral SI
Stroji in oprema
Stroji Liebherr Nakladalnik Liebherr L 538 zasnovan za zahtevane aplikacije

Nakladalnik na kolesih Liebherr L 538 je eden izmed treh modelov v Liebherjevi ponudbi, ki predstavljajo novo generacijo nakladalnikov...

Mineral SI
Novice
Novice Ljubljanska fakulteta za gradbeništvo in geodezijo 100 let delovanja

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani je 12. septembra s slavnostno akademijo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo DITCH WITCH / HAMMERHEAD Gradbena oprema za kopanje jarkov, polaganje kablov in cevi

Danes je na trgu gradbene mehanizacije in opreme že možica produktov različnih blagovnih znamk, ki učinkovito nadomeščajo potrebo po...