Skupni sestanek izvršilnega odbora EAPA in ZAS
Skupni sestanek izvršilnega odbora EAPA in ZAS
  13.12.2018  |  14:09
Čas branja: 2 min
Sestanek Izvršilnega odbora EAPA (European Asphalt Pavement Association) je bil po letu 2003 ponovno organiziran v Ljubljani. Potekal je med 21. in 22.11.2018 v hotelu Radisson Blu Plaza v BTC-ju.

V popoldanskem delu prvega dne sestanka je bilo organizirano tudi srečanju članov Izvršilnega odbora EAPA in članov Upravnega odbora ZAS.

Na strani EAPA so bili, poleg direktorja in generalnega sekretarja združenja, prisotni predstavniki nacionalnih združenj Danske, Velike Britanije, Nemčije, Madžarske, Francije, Češke, Španije, Hrvaške in Slovenije. S strani ZAS je bilo navzočih devet predstavnikov razširjenega upravnega odbora ZAS.

Predsednik ZAS mag. Henigman je prestavil najnovejše dogajanje v slovenskem gradbeništvu in v slovenski asfalterski dejavnosti. Predstavil je tudi Zlato infrastrukturno investicijsko pravilo kot garant, da se ne bi ponovil propad gradbenega sektorja kot smo ga zabeležili v Sloveniji.

Tuji predstavniki so bili osupli nad podatkom, kakšen padec je dejavnost doživela v letih krize med 2010 in 2014, čeprav je bila kriza in padec dejavnosti tudi v številnih drugih državah. Predstavitev je zaključil v pozitivnem duhu, saj je proizvodnja asfalta v letu 2018 odlična, pozitivni pa so tudi trendi gradbene dejavnosti v prihodnje.

V nadaljevanju je potekala razprava na temo doseganja kvalitete in garancijskih dob na izvršena asfalterska dela. Predstavniki posameznih držav v EAPA so predstavili njihove splošne pogoje glede trajanja garancije, pregleda objekta ter zahtev ob izteku garancijske dobe. Pogoji so po posameznih državah sicer različni, vendar so v Sloveniji zahteve nadpovprečno visoke glede garancijskih dob, poleg tega pa ob njihovem izteku ni predvidenih ali dovoljenih odstopanj glede na stanje ob izvedbi. Nujno je čim prej sprejeti dokument, ki bo določal dolžino garancijske dobe glede na pomembnost objekta in opredelil dovoljena odstopanja ob izteku garancije, kot imajo to urejeno v drugih državah.

Razprava se je kasneje dotaknila tudi kvalitete bitumnov. Zahteve na tem področju so sicer reguliranje z EN standardi, vendar pa je kvaliteto težko povsem kontrolirati, zaradi zelo velikih potreb po bitumnu v zadnjem obdobju glede na razpoložljive kapacitete v EU.

Po strokovnem delu srečanja je sledilo še skupno druženje, na katerem so bile izrečene besede zahvale in podeljeno priznanje generalnemu sekretarju EAPA, Egbertu Beuvingu za njegovo dolgoletno sodelovanje in uspešno vodenje EAPA. Ob njegovem odhodu v pokoj so se mu zahvalili predsednik ZAS Slovenko Henigman, predsednik EAPA John Kruse Larsen in direktor EAPA dr. Carsten Karcher. Sledila je skupna večerja s kulturnim programom in druženje.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
Mineral SI
Vozila
Vozila MAN / BAUMA MAN bo na Baumi 2019 predstavil številne novosti

MAN bo izkoristil sejem Bauma 2019 za predstavitev vozil, motorjev in sistemov za pomoč vozniku, ki so združeni v poseben sklop za...

Mineral SI
Vozila
Vozila Scania / Izredni tovor Petosna Scania S730

Nizozemsko podjetje Te Kloeze-Bruyl je v svoj vozni park tovornjakov za izredne prevoze vključilo Scanio S730 v konfiguraciji 10×4*6.

Mineral SI
Novice
Novice Hidromek Največji dostavljen bager Hidromek v 2018

Največji dostavljen bager v Sloveniji podjetja Dehkatrade Cetin d.o.o. v letu 2018 je Hidromekov bager goseničar HMK 370 LC HD.

Mineral SI
Novice
Novice Yanmar / ViO82 Nov Yanmar bager za urbano okolje

Yanmar Construction Equipment Europe je predstavil svoj novi midi bager ViO82, ki naj bi bil posebej primeren za gradbena dela v urbanih...

Mineral SI
Vozila
Vozila Scania / Bauma Učinkovitost je v prvem planu

Za leto 2019 je Scania pripravila dodatne izboljšave svojih motorjev DC 09 in DC 13, slednje pa temeljijo na manjšem trenju pogonskih...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Gradbeni žerjavi Potain Ferokov žerjavi in Manitowoc Crane Group z novostmi na sejmu Bauma 2019, München

Razmere v gradbenem sektorju, ki je že drugo leto v močnem porastu tako v Sloveniji kot na drugih bližnjih trgih, vplivajo tudi na...

Mineral SI
Novice
Novice CASE / Bauma Kombinirano Case krmiljenje za grederje

Case bo na Baumi 2019 predstavil svojo inovativno kombinacijo krmiljenja za grederje. Krmiljenje združuje industrijsko standardne kontrole...

Mineral SI
Novice
Novice Liebherr / Bauma "Together. Now & Tomorrow."

V prevodu »Skupaj. Sedaj & Jutri.« je skupni slogan družbe Liebherr, pod katerim se bo predstavila na sejmu Bauma 2019.