Skupni sestanek izvršilnega odbora EAPA in ZAS
Skupni sestanek izvršilnega odbora EAPA in ZAS
  13.12.2018  |  14:09
Čas branja: 3 min
Sestanek Izvršilnega odbora EAPA (European Asphalt Pavement Association) je bil po letu 2003 ponovno organiziran v Ljubljani. Potekal je med 21. in 22.11.2018 v hotelu Radisson Blu Plaza v BTC-ju.

V popoldanskem delu prvega dne sestanka je bilo organizirano tudi srečanju članov Izvršilnega odbora EAPA in članov Upravnega odbora ZAS.

Na strani EAPA so bili, poleg direktorja in generalnega sekretarja združenja, prisotni predstavniki nacionalnih združenj Danske, Velike Britanije, Nemčije, Madžarske, Francije, Češke, Španije, Hrvaške in Slovenije. S strani ZAS je bilo navzočih devet predstavnikov razširjenega upravnega odbora ZAS.

Predsednik ZAS mag. Henigman je prestavil najnovejše dogajanje v slovenskem gradbeništvu in v slovenski asfalterski dejavnosti. Predstavil je tudi Zlato infrastrukturno investicijsko pravilo kot garant, da se ne bi ponovil propad gradbenega sektorja kot smo ga zabeležili v Sloveniji.

Tuji predstavniki so bili osupli nad podatkom, kakšen padec je dejavnost doživela v letih krize med 2010 in 2014, čeprav je bila kriza in padec dejavnosti tudi v številnih drugih državah. Predstavitev je zaključil v pozitivnem duhu, saj je proizvodnja asfalta v letu 2018 odlična, pozitivni pa so tudi trendi gradbene dejavnosti v prihodnje.

V nadaljevanju je potekala razprava na temo doseganja kvalitete in garancijskih dob na izvršena asfalterska dela. Predstavniki posameznih držav v EAPA so predstavili njihove splošne pogoje glede trajanja garancije, pregleda objekta ter zahtev ob izteku garancijske dobe. Pogoji so po posameznih državah sicer različni, vendar so v Sloveniji zahteve nadpovprečno visoke glede garancijskih dob, poleg tega pa ob njihovem izteku ni predvidenih ali dovoljenih odstopanj glede na stanje ob izvedbi. Nujno je čim prej sprejeti dokument, ki bo določal dolžino garancijske dobe glede na pomembnost objekta in opredelil dovoljena odstopanja ob izteku garancije, kot imajo to urejeno v drugih državah.

Razprava se je kasneje dotaknila tudi kvalitete bitumnov. Zahteve na tem področju so sicer reguliranje z EN standardi, vendar pa je kvaliteto težko povsem kontrolirati, zaradi zelo velikih potreb po bitumnu v zadnjem obdobju glede na razpoložljive kapacitete v EU.

Po strokovnem delu srečanja je sledilo še skupno druženje, na katerem so bile izrečene besede zahvale in podeljeno priznanje generalnemu sekretarju EAPA, Egbertu Beuvingu za njegovo dolgoletno sodelovanje in uspešno vodenje EAPA. Ob njegovem odhodu v pokoj so se mu zahvalili predsednik ZAS Slovenko Henigman, predsednik EAPA John Kruse Larsen in direktor EAPA dr. Carsten Karcher. Sledila je skupna večerja s kulturnim programom in druženje.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
Mineral SI
Novice
Novice Hidromek Gorenjske hribe zavzeli Hidromekovi stroji

Podjetje Dehkatrade Cetin d.o.o je na Gorenjsko dostavilo že sedmi Hidromekov stroj, ki je tokrat bager goseničar HMK140LC - zmogljivost,...

Mineral SI
Novice
Novice Volvo CE Volvo CE prevzel podjetje CeDe

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) se je določil za nakup podjetja CeDe Group, ki prilagaja stroje za posebne namene.

Mineral SI
Novice
Novice Yanmar Yanmar VIO 57 6A

Yanmar VIO 57 6A je najbolj prodajan stroj v prodajnem programu slovenskega zastopnika Smaster d.o.o.

Mineral SI
Novice
Novice Hidromek Nov Hidromek HMK 220NLC H4

Na slovensko tržišče že prihaja nova serija bagrov znamke Hidromek.

Mineral SI
Novice
Novice BAUMA Skupina Construction 4.0

Na letošnji Baumi je potekalo prvo srečanje nove delovne skupine z naslovom Stroji v gradbeništvu 4.0, v okviru Združenja strojne...

Mineral SI
Novice
Novice Bobcat Nov model Bobcat E35 Z

Bobcat E35 Z, novi model mini bagra delovne mase 3.500 kg pri širini podvozja 1.750 mm nudi udobno delo ter vrtenje v širini podvozja in...

Mineral SI
Novice
Novice Dehkatrade Cetin Popolna kombinacija: Hidromek in MTB

Podjetje Dehkatrade Cetin d.o.o., generalni zastopnik blagovnih znamk Hidromek in MTB, je stranki na Dolenjsko dostavilo popolno...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Mineralne surovine Naravni viri in gospodarjenje z njimi - primer gradbenega materiala, prod, II. del

Zemlja je pokrita[1] z veliko količino vode, približno 71% površine in skoraj 1,973 milijard kubičnih metrov prostornine. Od tega...