Caterpillar energija
Caterpillar energija
  08.11.2018  |  13:16
Čas branja: 4 min
SOČASNO Z NARAŠČANJEM SVETOVNEGA PREBIVALSTVA IN STANDARDOM BIVANJA V RAZVIJAJOČIH SE DRŽAVAH NARAŠČA TUDI GLOBALNA POTROŠNJA ENERGIJE. GLAVNI KRIVEC ZA TO JE EKONOMSKI RAZVOJ, PREVLADUJOČ VIR ENERGIJE PA SO, KLJUB NARAŠČANJU ELEKTRIFIKACIJE POTROŠNJE ENERGIJE V ZADNJIH LETIH, ŠE VEDNO FOSILNA GORIVA.

Del te zgodbe je tudi podjetje Caterpillar, ki že več kot 85 let zagotavlja energijo ljudem po vsem svetu. Poganjajo industrije, ki so gonilo ekonomije (kmetijstvo, gozdarstvo, rudarstvo, gradbeništvo, proizvodnja energije …), premikajo plovila, jahte, gradbene stroje, vlake in ponujajo rešitev za primere v sili ustanovam kot so bolnice, šole, banke, trgovski in podatkovni centri ter še mnogo drugim podjetjem, kjer ne sme priti do izpada električne energije. Caterpillar je pri nas po večini poznan po gradbeni mehanizaciji, vendar pa ima podjetje prav tako močno razvit oddelek za Energijo in transport. Ponujajo rešitve od 5 kW pa vse do 16.000 kW in pokrivajo štiri glavna področja: električne agregate, kogeneracije ter industrijske in ladijske motorje.

Električni agregati oz. generatorski seti

Generatorski seti predstavljajo kombinacijo električnega generatorja in motorja in so namenjeni proizvodnji električne energije, bodisi kot primarni ali sekundarni vir. Uporabljajo se za napajanje naprav na lokacijah, kjer ni dostopa do električnega omrežja (npr. kamnolomi, rudniki, gradbišča, ladje) ali za kritično dobavo električne energije v primeru izpada električnega toka (bolnišnice, banke, bencinske črpalke, trgovine, gospodinjstva). Caterpillar je eden večjih proizvajalcev električnih agregatov na svetu. Cat električni agregati so visoko učinkoviti, imajo nizko porabo goriva in dosegajo globalne emisijske standarde. Proizvajajo zanesljivo, čisto in ekonomično električno energijo ter so zasnovani za doseganje optimalne zmogljivosti z nizko porabo goriva. Vse komponente so testirane individualno, končni izdelek pa je testiran nad 100 % obremenitvijo. Na voljo so v razponu od 7,6 do 14.040 ekW moči ter tako primerni za gospodinjsko kot tudi industrijsko uporabo.

Kogeneracije

Kogeneracija je proces sočasne proizvodnje toplotne in električne energije z uporabo enega vira. V primeru uporabe generatorja to pomeni zajemanje toplote izpušnih plinov motorja, s čimer je mogoče prihraniti tudi do 35 % stroškov ogrevanja. Cat SPTE (soproizvodnja toplotne in električne energije) generatorski sistemi za gorivo največkrat uporabljajo naravni zemeljski plin in omogočajo velike prihranke pri obratovalnih stroških številnim industrijskim objektom (kot gorivo se lahko uporablja tudi bioplin, ali kombinacija plina in nafte). Ni presenetljivo torej, da jih najdemo nameščene v tovarnah, rafinerijah, toplarnah, sušilnicah (lesa, sena, kamnin), pa tudi v nakupovalnih središčih, poslovnih stavbah, univerzah, podatkovnih centrih in bolnišnicah. Prednosti Cat SPTE so energijski izkoristek do 90 %, zmanjšani energetski stroški in emisije v primerjavi z ločenim toplotnim in električnim sistemom in certifikat vodilnega v energetskem in okoljskem načrtovanju glede izkoristka energije.

Ladijski motorji

Vodilna tehnologija omogoča Caterpillarju ustvarjati zanesljive ladijske dizelske motorje, ki so primerni za uporabo v najrazličnejših tipih plovil. Zagotavljajo maksimalno moč, visoko produktivnost in popolno adaptacijo okolju z nizkimi obratovalnimi in vzdrževalnimi stroški. Izbirate lahko med široko paleto komercialnih pogonskih motorjev, visoko zmogljivih pogonskih motorjev, navtičnih agregatov in pomožnih motorjev. Zasnovani so za dolgo življenjsko dobo in se lahko pohvalijo z nizkimi emisijami. Zaradi odlične vzdržljivosti in zanesljivosti bodo Caterpillarjevi ladijski motorji presegali vaša pričakovanja vrsto let.

Industrijski motorji

Dizelski in plinski industrijski motorji Cat so pripravljeni za različne aplikacije. Zagotavljajo neprekosljivo moč in zanesljivost, skladno z najvišjimi emisijskimi standardi, nizko porabo goriva ter nizke vzdrževalne stroške, in sicer na področju gradbeništva, rudarjenja, kmetijstva ter ravnanja z materialom. Cat motorji imajo visoko razmerje med močjo in maso in so zato izjemno prilagodljivi glede načina uporabe. Vsak model je mogoče prilagoditi z različnimi opcijami, recimo z ohišjem, nadzornimi paneli, izpuhom, krmilniki za plin in še več. Širok nabor različnih moči omogoča izbiro motorja, ki se natanko prilega potrebni aplikaciji, pa naj bo to drobilnik, vrtalnik, žerjav, zračni kompresor, namakalni sistem, podzemni rudnik ali lokomotiva. Dolgoletne izkušnje, nenehen razvoj in vodilna tehnologija omogočajo Caterpillarju izdelavo vrhunskih in zanesljivih rešitev na področju proizvodnje energije. Cat energetski sistemi so opremljeni za več kot poganjanje današnjega dne; narejeni so za poganjanje jutrišnjega dne. Za svetovanje in več informacij se obrnite na predstavnika podjetja Teknoxgroup Slovenija, pooblaščenega zastopnika za Cat energetske sisteme za Slovenijo.

 

 

 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo PRIKOLICE SCHWARZMÜLLER Gradbeni segment v fokusu prihodnjega razvoja

Skupina Schwarzmüller ima v svojem proizvodnem programu že več kot 50 vrst prikolic in nadgradenj, namenjenih različnim delom v...

Mineral SI
Novice
Novice Goodyear Goodyear bo zmogljivost pnevmatik izpopolnjeval v vesolju

Goodyear bo na Mednarodni vesoljski postaji v okviru projekta ameriškega nacionalnega laboratorija testiral material, ki se uporablja pri...

Mineral SI
Novice
Novice Gradbeni trg Upad vrednosti gradenj stanovanjskih objektov

Tako letna kot mesečna vrednost opravljenih del na stanovanjskih stavbah se je maja znižala. Na letni ravni je po izračunih...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Gradbeni trg Kako so lani poslovali največji slovenski gradbinci?

Rast prihodkov je med gradbenimi velikani bolj kot ne stalnica, rast dobička pa ob tem nikakor samoumevna.

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo TOP 100 50 največjih podjetij v rudarskem sektorju

Seznam podjetij je izdelan po kriteriju šifre dejavnosti (rudarstvo B) in skupnih prihodkov v letu 2018.

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo TOP 100 100 največjih proizvajalcev gradbenih materialov

Seznam podjetij je izdelan po kriteriju šifre dejavnosti (C23) in skupnih prihodkov v letu 2018.

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo TOP 100 100 največjih podjetij v gradbeništvu

Seznam podjetij je izdelan po kriteriju šifre dejavnosti (gradbeništvo F) in skupnih prihodkov v letu 2018.

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Gradbeništvo Analiza podjetij v dejavnosti gradbeništvo

Dejavnost gradbeništvo v Sloveniji v letu 2018 predstavlja 20.764 podjetij in podjetnikov, ki so skupaj ustvarili 5.578.256.675 eur...