Nova ultra kratka bagra v Sloveniji Komatsu PC88MR-10 in PC138US-11
Nova ultra kratka bagra v Sloveniji Komatsu PC88MR-10 in PC138US-11
  28.09.2018  |  09:44
Čas branja: 4 min
Nova kompaktna bagra PC88MR-10 in PC138US-11, srednjega razreda sta rezultat izkušenj, strokovnosti in tehnologije, ki si jih je pridobil komatsu v več kot 90 letih. Zasnovana in razvita sta bila s pozornostjo, nenehno usmerjeno na potrebe kupcev in njihovih strojnikov z vsega sveta.

Japonski izdelovalec strojev KOMATSU, žanje visoko prodajo zadnje različice izjemno popularnih bagrov v Sloveniji, modela PC88MR-10 in PC138US-11. Bagra sta uporabniku prijazna stroja z vrhunskimi delovnimi karakteristikami v svojem razredu in ozkim radijem obračanja. Posledično se strojnik osredotoči le na delo brez skrbi, da se ne bi med vrtenjem stroja zadel v okoliške objekte.

Izdelana za delo na omejenem prostoru

Delovanje gradbene mehanizacije v zelo naseljenih in na prostorsko omejenih področjih je lahko za izvajalca precejšen izziv. Za tak izziv pa je potrebno tudi pravo orodje oz. stroj, ki tak izziv naredi izvedljiv. Komatsu s svojima izpopolnjenima modeloma, bagrom goseničarjem PC88MR-10 in PC138US-11 s kratko nadgradnjo in z majhnim obračalnim radijem ponuja orodje, narejeno za delo na omejenem prostoru, ki pomaga rešiti izziv. S takim strojem je strojnik kos nalogam tam, kjer delo z običajnim bagrom lahko predstavlja nevarnost, torej na cestah, v urbanih področjih in kjerkoli drugje, kjer je delovni prostor omejen.

Ključna karakteristike

Zgradba kabine, narejena po ISO standardih in v kateri vlada nizka stopnja hrupnosti, je narejena in nameščena tako, da zagotavlja maksimalno varnost in udobje uporabnika. Velika vlečna in obračalna sila omogočata uspešno delovanje tudi na visečih terenih. Poleg tega pa ga oblikuje zelo majhen obračalni krog, ki znaša vsega 3,46 metra ali manj. To pomeni, da lahko stroj nemoteno dela na eni ali drugi polovici cestišča, širokega 7 m. Novost je tudi aluminijast oljni hladilnik, ki zagotavlja dobro toplotno prevodnost in regulira temperaturo olja brez dodatnega povečevanja vrtljajev vetrnice hladilnika, kar pa tudi pripomore k manjši hrupnosti stroja. Povečana, glede na predhodnik, je tudi nakladalna višina žlice, prav tako pa tudi doseg roke, kar pripomore k boljšim rezultatom dela. Kratek zadek stroja z novim 360 stopinjskim KomVision sistemom pa zagotavlja varno delo tako, da upravljalcu ni potrebno nenehno nadzorovanje prostora okoli stroja. Bagra pa odlikuje tudi izjemna stabilnost kar nudi velike dvižne zmogljivosti.

Povečana moč in produktivnost

Kot smo že omenili, so produktivne zmožnosti stroja precej boljše kot pri klasičnih modelih. Za pogon služi nov motor znamke Komatsu z močjo 50,7 kW za PC88MR-10 in 72,6kW za PC138US-11. Povečana je moč hidravličnega sistema ob 7 % manjši porabi goriva, motor pa zadovoljuje vse zahteve ekologov počistoči in nizki hrupnosti in je skladen z najnovejšo EU regulativo Stage 3B. Z novim modelom PC138US-11 in z dolžino roke 2,5 m se lahko dvigne za 1.000 kg težje breme, kot s klasičnim modelom PC130, s kopalno žlico se lahko seže 8.300 mm daleč, zakoplje pa 5.480 mm globoko. Pri vsem pa bo v pomoč Komatsujev nadzorni sistem Self- Diagnostic System, ki omogoča več delovnih nastavitev stroja. Nov velik TFT (Thin Film Transistor), večbarvni 7-palčni, prikazovalnik skrbi za resnično pregledno odčitavanje podatkov. Omogoča natančno in enostavno predstavitev najpomembnejših delovnih parametrov. Preko že znanega visoko zmogljivega EMMS programa se lahko nadzira vse funkcije bagra, hkrati pa se na njem nastavlja delovne zahteve za stroj in priključna orodja. Vidljivost ekrana je s pomočjo tekočih kristalov izboljšana in omogoča vidnost pod različnimi koti in svetlobo. Stikala oziroma tipke so mehke in natančno delujoče, prikazovalnik pa omogoča branje v 10 svetovnih jezikih – tudi v slovenščini. Kontrolni program prikazuje nivo in količine olja v motorju in hidravličnem sistemu, temperaturo hladilnih tekočin, polnost baterij, pretočnost zraka do hladilnikov, opozarja na potrebo po menjavi olj in čistilcev ob določenih intervalih itd. Preko monitorja se lahko neposredno izbira optimalen tlak hidravličnega olja glede na zahtevnost dela.

Kaj pa udobje?

Nova oblika stroja je omogočila namestitev velike kabine, ki nudi obilo prostora po višini in širini. Nastavitev sedeža omogoča odvisno ali neodvisno nastavljanje glede na upravljalne ročice, kar zagotavlja optimalno nastavitev delovnega prostora ne glede na velikost in obilnost upravljalca. Kabina, nameščena na silikonskih blažilnikih, je ločena od motornega prostora z medprostorom, kar pomeni le 72 dB (A) hrupa v notranjosti in minimalne vibracije kabine med delovanjem stroja. Posebnost pa so konveksna drsna vrata kabine, ki onemogočajo poškodbe le-teh na ozkih deloviščih, medtem ko so odprta. Vzdrževanje stroja je, kot je danes že nujnost, izredno poenostavljena, saj so vsi elementi servisiranja lahko dostopni. Novi hibridni čistilci hidravličnega olja se menjajo vsakih 500 delovnih ur, hidravlično olje pa vsakih 5.000 delovnih ur.

Komtrax - pogled v prihodnost     

Komtrax je Komatsujev satelitski sistem sledenja in sprejemanja kontrolnih podatkov o stroju, ne glede na to, kje stroj deluje. To je nov, revolucionaren sistem nadzora opreme kjerkoli in kadarkoli. Omogoča precizno sledenje stroja in pridobivanja točnih podatkov o delovanju stroja. Z uporabo GPS oddajnika in satelitske tehnologije je to gotovo sistem prihodnosti, ki bo zadostil zahtevam danes in jutri. Računalnik stroja pošilja operativne informacije na varno internetno stran (seveda je dostop mogoč samo z geslom) z uporabo brezžične tehnologije. Delovne ure, lokacija, opombe, vzdrževalni posegi, so našteti samo nekateri parametri, ki so poslani na internetno stran v analizo. Uporaba Komtrax sistema je mogoča že na osmi seriji Komatsu bagrov. Sistem povečuje dostopnost do stroja, zmanjšuje možnost kraje stroja, omogoča diagnosticiranje na daljavo in še mnogo drugih informacij, ki posel lahko naredijo učinkovitejši in produktivnejši. Poleg vsega naštetega je stroj opremljen s še kar nekaj varnostnimi in vzdržljivostnimi elementi, kar samo še povečuje kvaliteto novih, ultra kratkih bagrov KOMATSU PC88MR-10 in PC138US-11. Verjamemo, da je s takim strojem delo užitek v še tako zahtevnih pogojih dela. Za predstavitev ali preizkus strojev pokličite predstavnika za Slovenijo podjetje KUHN d.o.o. iz Trzina.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
Mineral SI
Vozila
Vozila MAN / BAUMA MAN bo na Baumi 2019 predstavil številne novosti

MAN bo izkoristil sejem Bauma 2019 za predstavitev vozil, motorjev in sistemov za pomoč vozniku, ki so združeni v poseben sklop za...

Mineral SI
Vozila
Vozila Scania / Izredni tovor Petosna Scania S730

Nizozemsko podjetje Te Kloeze-Bruyl je v svoj vozni park tovornjakov za izredne prevoze vključilo Scanio S730 v konfiguraciji 10×4*6.

Mineral SI
Novice
Novice Hidromek Največji dostavljen bager Hidromek v 2018

Največji dostavljen bager v Sloveniji podjetja Dehkatrade Cetin d.o.o. v letu 2018 je Hidromekov bager goseničar HMK 370 LC HD.

Mineral SI
Novice
Novice Yanmar / ViO82 Nov Yanmar bager za urbano okolje

Yanmar Construction Equipment Europe je predstavil svoj novi midi bager ViO82, ki naj bi bil posebej primeren za gradbena dela v urbanih...

Mineral SI
Vozila
Vozila Scania / Bauma Učinkovitost je v prvem planu

Za leto 2019 je Scania pripravila dodatne izboljšave svojih motorjev DC 09 in DC 13, slednje pa temeljijo na manjšem trenju pogonskih...

Mineral SI
Gradbeništvo
Gradbeništvo Gradbeni žerjavi Potain Ferokov žerjavi in Manitowoc Crane Group z novostmi na sejmu Bauma 2019, München

Razmere v gradbenem sektorju, ki je že drugo leto v močnem porastu tako v Sloveniji kot na drugih bližnjih trgih, vplivajo tudi na...

Mineral SI
Novice
Novice CASE / Bauma Kombinirano Case krmiljenje za grederje

Case bo na Baumi 2019 predstavil svojo inovativno kombinacijo krmiljenja za grederje. Krmiljenje združuje industrijsko standardne kontrole...

Mineral SI
Novice
Novice Liebherr / Bauma "Together. Now & Tomorrow."

V prevodu »Skupaj. Sedaj & Jutri.« je skupni slogan družbe Liebherr, pod katerim se bo predstavila na sejmu Bauma 2019.